Ορφέας και Ευρυδίκη, του Ζαν Κοκτώ | Culture Now

Ορφέας και Ευρυδίκη, του Ζαν Κοκτώ | Culture Now


Ένας από τους πιο πολυσχιδείς καλλιτέχνες του μεσοπολέμου, ένας από τους πιο εμβληματικούς σκηνοθέτες της avant-garde, ο Γάλλος Ζαν Κοκτώ, τριάντα χρόνια μετά Το Αίμα του Ποιητή, συνεχίζει την Ορφική του Τριλογία με το Ορφέας και Ευρυδίκη, η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου μια δεκαετία μετά με τη Διαθήκη του Ορφέα.

Ο Κοκτώ εμπνέεται από το ελληνικό μύθο του Ορφέα, του πατέρα των τραγουδιών σύμφωνα με τον Πίνδαρο, και πλάθει μια αλληγορική διασκευή της ιστορίας του τοποθετημένη στο σύγχρονο Παρίσι της εποχής. Σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό, τρία είναι τα βασικά θέματα της ταινίας, οι διαδοχικοί θάνατοι μέσω των οποίων πρέπει να περάσει ένας ποιητής ώστε να μεταλλαχθεί σε κάτι αιώνιο, η θυσία και η αθανασία, και οι καθρέφτες, το αντικείμενο που μας κάνει να παρατηρούμε τον εαυτό μας να πλησιάζει προς το θάνατο.

Σύνοψη

Ο Ορφέας είναι ένας ποιητής σε αναζήτηση έμπνευσης. Παθιασμένος με τον ίδιο το Θάνατο με τη μορφή μια γυναίκας, η Πριγκίπισσα του Κάτω Κόσμου του δίνει την ευκαιρία να πάει στον Άδη για να σώσει τη σύζυγό του, Ευρυδίκη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Jean Cocteau
Πρωταγωνιστές: Jean Marais, François Périer, María Casarès, Marie Déa, Roger Blin, Juliette Greco

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι το CultureNow

Ήρθε... για να την ακούσεις!

Share
Tweet
Pin
Share