Ο Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο | Culture Now

Ο Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο | Culture Now


Ο μυθικός Ρώσος αρχιμουσικός, που έχει κατακτήσει το παγκόσμιο κοινό αποκομίζοντας πλήθος από κορυφαίες διακρίσεις και βραβεία, φτάνει στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του ιστορικές δημιουργίες εμβληματικών Ρώσων συνθετών.

Η βραδιά ανοίγει με τη δυναμική, εκστατικού χαρακτήρα Νύχτα στο φαλακρό βουνό του – πρόωρα χαμένου, ιδιαίτερα ταλαντούχου – Μόντεστ Μούσοργκσκυ, στην εκδοχή του (φίλου και συνοδοιπόρου του στην Ομάδα των Πέντε) Νικολάι Ρίμσκυ- Κόρσακοφ. Ακολουθεί το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα του πολυγραφότατου Αντρέι Εσπάι, έργο εκρηκτικό το οποίο μετέγραψε για τον διεθνώς αναγνωρισμένο βιρτουόζο του σαξόφωνου Θεόδωρο Κερκέζο, ο οποίος και θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστας. Η συναυλία κλείνει με τη μνημειώδη Δέκατη Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που έχει χαρακτηριστεί οπτιμιστική τραγωδία, καθώς ολοκληρώθηκε λίγο μετά τον θάνατο του Στάλιν και αποτελεί μία αριστουργηματική, βαθιά προσωπική και συναισθηματικά φορτισμένη Συμφωνία- ματιά στα σταλινικά χρόνια.

Το σχόλιο του σολίστ:

«Όπου κι να έχεις παίξει, όταν παίζεις στην χώρα σου νιώθεις μια ιδιαίτερη συγκίνηση. Ειδικά όταν είσαι δίπλα σε αγαπημένους φίλους και γνωστούς, όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την οποία πρωτοσυνεργάστηκα το 1990, σχεδόν 30 χρόνια πριν. Ο συνδυασμός της αγαπημένης μου ορχήστρας, ενός σπουδαίου μαέστρου που συνεργαζόμαστε από το 2000 – αλλά για πρώτη φορά στη χώρα μου – και το ότι παρουσιάζουμε το έργο ενός κοινού μας φίλου (Αντρέι Εσπάι), με γεμίζει χαρά και ανυπομονησία».

Το σχόλιο του μαέστρου:

«Αν ένας καλλιτέχνης μπορεί να εκφραστεί εξαιρετικά σε εθνικό επίπεδο, τότε γίνεται διεθνής. Ακριβώς αυτό νομίζω ότι θα αναδείξουμε σ’ αυτή τη συναυλία. Ανυπομονώ για την πρώτη μου συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον Θεόδωρο Κερκέζο, με τον οποίο μας συνδέουν πολλά».

– Το πρόγραμμα με μια ματιά –

ΜΟΝΤΕΣΤ ΜΟΥΣΟΡΓΚΣΚΥ (1839–1881)
Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό

ΑΝΤΡΕΪ ΕΣΠΑΪ (1925-2015)
Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα

ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906–1975)
Συμφωνία αρ.10 σε μι ελάσσονα, έργο 93

ΣΟΛΙΣΤ
Θεόδωρος Κερκέζος, σαξόφωνο

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ

20:15: Εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους των εισιτηρίων.

Επίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι το CultureNow

Ήρθε... για να την ακούσεις!

Share
Tweet
Pin
Share
+1