Το εξαιρετικά σπάνιο πρωτότυπο του Nintendo PlayStation πωλήθηκε για μόλις 360.000 δολάρια σε πλειστηριασμό | TechFreaks

Το εξαιρετικά σπάνιο πρωτότυπο του Nintendo PlayStation πωλήθηκε για μόλις 360.000 δολάρια σε πλειστηριασμό | TechFreaks


Ένα πρωτότυπο της κονσόλας «Nintendo PlayStation» που δεν κυκλοφόρησε ποτέ έχει πωληθεί για 360.000 δολάρια σε πλειστηριασμό – σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια λιγότερα από μια προηγούμενη προσφορά που απορρίφθηκε. Η εξαιρετικά σπάνια κονσόλα, η οποία πωλήθηκε με χειριστήριο SNES της Sony και με κασέτα που επιτρέπει λειτουργικότητα CD-Rom, πωλήθηκε την Παρασκευή σε δημοπρασία από την Heritage Auctions.

Το συλλεκτικό κομμάτι είναι ένα σπάνιο προϊόν από μια σύντομη συνεργασία μεταξύ των κολοσσών των ιαπωνικών παιχνιδιών της Sony και της Nintendo, προτού πάρουν χωριστά μονοπάτια στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών. Ο νικητής της δημοπρασίας ήταν ο επιχειρηματίας και ο συλλέκτης παιχνιδιών βίντεο Greg McLemore, ο οποίος κέρδισε άλλους συμμετέχοντες, όπως ο Palmer Luckey, ιδρυτής της πλατφόρμας Oculus VR του Facebook.

Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του πρωτότυπου είχε δηλώσει ότι είχε απορρίψει 1,2 εκατομμύρια δολάρια για να το θέσει σε δημοπρασία – δηλαδή έχασε περίπου 850.000 δολάρια, πιστεύωντας ότι σε μια δημοπρασία θα έπιανε ακόμα μεγαλύτερο ποσό. Η McLemore, ο νέος ιδιοκτήτης της βραβευμένης κονσόλας, ο οποίος ίδρυσε επιτυχημένες ιστοσελίδες λιανικής πώλησης όπως τις Toys.com και Pets.com, δήλωσε στο Forbes ότι το Nintendo-PlayStation θα είναι τελικά μέρος ενός μουσείου βιντεοπαιχνιδιών.

Το εξαιρετικά σπάνιο πρωτότυπο του Nintendo PlayStation πωλήθηκε για μόλις 360.000 δολάρια σε πλειστηριασμό

«Προσπαθώ αυτό το μηχάνημα να μην θαφτεί σε μια ντουλάπα κάπου», είπε ο McLemore.

«Ενδιαφέρομαι να μοιραστώ το πάθος μου για παιχνίδια. Ένας από τους τομείς της εστίασής μου είναι η εξέλιξη των παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα παλαιότερα παιχνίδια arcade ενέπνευσαν τα βιντεοπαιχνίδια και το πόσο τα πρώιμα βιντεοπαιχνίδια επηρέασαν αργότερα την καινοτομία»

«Πιστεύω ότι το Nintendo PlayStation ταιριάζει καλά με αυτό το επίκεντρο».

Ο McLemore είπε επίσης ότι η κονσόλα φάνηκε «φθηνή» σε σύγκριση με ένα αντίγραφο του Super Mario Bros. για το Super Nintendo System που πρόσφατα πωλήθηκε για 100.150 δολάρια. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο ανήκε αρχικά στον ιδρυτή και πρώτο διευθύνοντα σύμβουλο της Sony Computer Entertainment, Inc, Olaf Olaffson, ο οποίος αργότερα έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Advanta, μιας αμερικανικής τράπεζας.

Όταν ο κ. Olaffson εγκατέλειψε την Advanta άφησε πίσω του το πρωτότυπο και αργότερα αποκτήθηκε από τον πρώην εργαζόμενο της Advatna Terry Diebold όταν η εταιρεία πτώχευσε. Αν και η μονάδα δίσκου CD-ROM δεν λειτούργησε όταν ο κ. Diebold απέκτησε την κονσόλα το 2009, επιδιορθώθηκε από τον Ben Heck, προσωπικότητα του YouTube που είναι γνωστός για τα βίντεο επιδιόρθωσης κονσόλας.

Ο κ. Diebold είχε από τότε το SNES PlayStation που το είχε στην κατοχή του και το ταξίδεψε σε διεθνείς συγκεντρώσεις παιχνιδιών παγκοσμίως πριν αποφασίσει τελικά να το θέσει προς πώληση. Ο κ. Diebold είπε στον Kotaku τον Δεκέμβριο ότι απέρριψε 1,2 εκατομμύρια δολάρια από κάποιον στη Νορβηγία για να το θέσει σε δημοπρασία.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Diebold μπορεί να έχει χάσει περίπου 840.000 δολάρια απορρίπτοντας την αρχική προσφορά εάν ήταν όντως αληθινή.

Το εξαιρετικά σπάνιο πρωτότυπο του Nintendo PlayStation πωλήθηκε για μόλις 360.000 δολάρια σε πλειστηριασμό

Η κονσόλα που δεν κυκλοφόρησε ποτέ, η οποία διαθέτει το σήμα Sony και τη πρώτη χρήση της λέξης PlayStation, σηματοδοτεί το πρώτο κεφάλαιο της εισβολής της Sony στην αγορά βιντεοπαιχνιδιών της οικιακής κονσόλας. Η Nintendo είχε απευθυνθεί στη Sony για να αναπτύξει ένα CD-ROM add-on για το επερχόμενο Super Nintendo Entertainment System (SNES), αλλά η ιδέα δεν έλαβε χώρα πριν από την απελευθέρωση της κονσόλας το 1990.

Οι εταιρείες συνέχισαν τη συνεργασία τους, με αποκορύφωμα το πρωτότυπο SNES-PlayStation, το οποίο αποκαλύφθηκε στο Consumer Electronics Show (CES) τον Ιούνιο του 1991. Αλλά οι διαφωνίες προκάλεσαν την ακύρωση του έργου λίγο αργότερα, και η Sony ξεκίνησε το άκρως επιτυχημένο PlayStation το 1994. Αυτό το συγκεκριμένο πρωτότυπο θεωρείται ότι είναι το τελευταίο από τα 200 που έγιναν, καθώς τα υπόλοιπα 199 καταστράφηκαν κατά τη στιγμή που η εταιρική σχέση τελείωσε.

Το Nintendo PlayStation διαθέτει υποδοχή για κασέτα παιχνιδιών και μονάδα δίσκου CD-ROM, και οι δύο λειτουργούν. Παρόλο που δεν έγιναν επίσημα παιχνίδια για το SNES-PlayStation, το πρωτότυπο παίζει CD και η υποδοχή κασετών λειτουργεί για παιχνίδια SNES.

ΠερισσότεραΕπίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι το TechFreaks

Ήρθε... για να την ακούσεις!

Share
Tweet
Pin
Share
+1