Το 5G δεν πρόκειται να ‘ψήσει¨ τον εγκέφαλο σας: Όλοι οι μύθοι | TechFreaks

Το 5G δεν πρόκειται να ‘ψήσει¨ τον εγκέφαλο σας: Όλοι οι μύθοι | TechFreaks


Με τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία δικτύωσης, ορισμένες γνωστές ιστορίες τρόμου επανεμφανίζονται. Ίσως να έχετε δει μερικά από τα παρακάτω σχόλια. “Το 5G θα σας δώσει καρκίνο”, “η τεχνολογία mmWave οδηγεί σε όγκους στον εγκέφαλο” και “τα smartphones ψήνουν το σώμα μας” ή κάπως έτσι οι ιστορίες αυτές συνεχίζονται.

Είναι όλα τα σκουπίδια;

Πολλοί από τους μόνιμους μύθους για την ακτινοβολία των κεραιών εξακολουθούν να κρέμονται πάνω από τη βιομηχανία από την εποχή της λειτουργίας τους. Πολλοί ανησυχούν λανθασμένα για τους κινδύνους της ακόμα πιο γρήγορης τεχνολογίας 5G. Ας εξετάσουμε τις κορυφαίες μελέτες και μερικές από αυτές τις επίμονες φήμες που περιβάλλουν εμφανείς κινδύνους 5G για να βάλουν το μυαλό σας σε ανησυχία για την ασφάλεια της κινητής τεχνολογίας.

Κατανοώντας την ακτινοβολία

Η ακτινοβολία πιθανώς σας κάνει να σκεφτείτε για τους κινδύνους των αποβλήτων και τις πυρηνικές βόμβες. Ενώ αυτό είναι σωστό από μία άποψη, υπάρχουν πολλές πολύ ασφαλείς μορφές ακτινοβολίας. Στην πραγματικότητα, κολλάμε συνεχώς σε ακτινοβολία υπόβαθρου, όπως κοσμικές ακτίνες από τον ήλιο.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ασφαλούς ακτινοβολίας και του κακού τύπου που σχετίζεται με μέρη όπως το Τσερνομπίλ ή τις μηχανές ακτίνων Χ. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ιονίζουσας και μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Η ιονίζουσα ακτινοβολία εμφανίζεται σε μήκη κύματος πάνω από το υπεριώδες φως, γνωστή και ως ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα. Αυτά μπορεί να βλάψουν το DNA σας, χτυπώντας ηλεκτρόνια από τα μόρια βάσης, οδηγώντας σε όγκους και καρκίνο.

Ionising wavelengths

Τα ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας LTE, είναι μη ιονιστικά – δεν μπορούν να προκαλέσουν την ίδια ζημιά. Ορισμένα μη ιονίζοντα μήκη κύματος μπορεί να είναι επικίνδυνα για εσάς, καθώς παράγουν θερμότητα σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ισχύος. Ο φούρνος μικροκυμάτων σας μπορεί να ζεστάνει μερικά δείπνα αρκετά γρήγορα, αλλά απαιτεί περισσότερες από χίλια watts ισχύος για να το κάνει.

Ένας θάλαμος μαυρίσματος UV είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τα σήματα LTE και WiFi.

Το ασφαλές όριο FCC για κινητά τηλέφωνα είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό απορρόφησης (SAR) 1,6 W ανά kg (1,6 W / kg) μάζας, που δεν είναι ικανό για να ζεσταθεί το σώμα σας. Τα smartphones που διατίθενται στο εμπόριο στις Η.Π.Α. πρέπει να αποδεικνύουν ότι συμμορφώνονται με αυτό το όριο προτού τεθούν σε πώληση. Οι κατευθυντήριες γραμμές του ICNIRP που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη και οι περισσότερες άλλες χώρες ορίζουν αυτό το όριο σε περίπου 2,0 W / kg. Αυτά είναι τα απόλυτα νόμιμα όρια έκθεσης. Τις περισσότερες φορές οι πραγματικές τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες, ειδικά όταν βάζουμε τα τηλέφωνά μας κάτω.

Μπορούν τα κινητά τηλέφωνα να μου προκαλέσουν καρκίνο;

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει εάν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF EMR) μπορεί να επηρεάσει τους υγιείς ανθρώπους. Μια ανασκόπηση σε βιβλιογραφίες το 2009 και η μελέτη Interphone του 2010 συνοψίζουν τόσο την έλλειψη ευρημάτων σε αυτό το θέμα. Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι καρκινογόνα κατηγορίας 2Β, πράγμα που σημαίνει ότι η τεχνολογία μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο. Αυτό δεν σημαίνει αμέσως ότι το επίπεδο έκθεσης από εμπορικά προϊόντα είναι επικίνδυνο. Άλλοι καρκινογόνοι παράγοντες της κατηγορίας 2Β περιλαμβάνουν τα τουρσιά, το εκχύλισμα των φύλλων της αλόης βέρα και την δουλειά του πυροσβέστη. Η σημασιολογία είναι σημαντική εδώ.

Δεν έχουν υπάρξει συμπεράσματα που να καταδεικνύουν ότι οι κινητές τεχνολογίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τον άνθρωπο, πολλοί ακτιβιστές βασίζονται στο πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρωθούν τα επιστημονικά αποτελέσματα με σκοπό να κάνουν άγριες διεκδικήσεις που παραμένουν ανεξέλεγκτες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, συχνά αναφέρουν μια συγκεκριμένη μελέτη ως “απόδειξη” για την παραπληροφόρησή τους.

Τι γίνεται με το 5G και το mmWave;

Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να συνδέουν τα cellular networks με τον καρκίνο, αλλά τι γίνεται με τις επερχόμενες τεχνολογίες 5G. Οι περισσότερες από αυτές τις συχνότητες καταλαμβάνουν υπάρχουσες ζώνες χαμηλής συχνότητας και Wi-Fi, επομένως δεν υπάρχουν πραγματικά νέοι κίνδυνοι. Οι τεχνολογίες mmWave υψηλότερης συχνότητας εξακολουθούν να μην φθάνουν κοντά σε ιονίζοντα μήκη κύματος και η τεχνολογία εκτείνεται στην πραγματικότητα μακριά από τη μέγιστη συχνότητα απορρόφησης RF των ανθρώπων περίπου 70MHz.

Το MmWave θα λειτουργεί ως επί το πλείστον το φάσμα των 24 έως 29GHz, το οποίο πάσχει από πολύ υψηλά ποσοστά αντανάκλασης. Ως εκ τούτου, η απορρόφηση ενέργειας περιορίζεται στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος παρά στους βαθύτερους ιστούς που αγγίζουν οι χαμηλότερες συχνότητες. Τα διεισδυτικά οστά ή το κρανίο είναι εκτός ερώτησης, έτσι μπορείτε να πετάξετε αυτά τα επιχειρήματα του εγκεφαλικού όγκου.

Οι συσκευές mmWave 5G δεσμεύονται από τα ίδια πρότυπα ασφαλείας με τα υπάρχοντα προϊόντα 4G LTE, Bluetooth και WiFi

Οι κανονισμοί ασφαλείας της FCC της FR ισχύουν μέχρι 100GHz, έτσι οι συσκευές mmWave 5G δεσμεύονται από τα ίδια πρότυπα ασφαλείας και τα όρια ενέργειας με τα υπάρχοντα προϊόντα 4G LTE, Bluetooth και Wi-Fi. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα 60WHz mmWave που εκπέμπει ένα επιβλητικό 50W / m2 ισχύος (το οποίο δεν θα πλησιάσει τους κανονισμούς της FCC) αυξάνει μόνο τη θερμοκρασία του δέρματος κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, η οποία είναι χαμηλότερη από το πρότυπο IEEE όριο θερμοκρασίας 1 βαθμός Κελσίου.

Η τεχνολογία φαίνεται να είναι ασφαλής και οι τρέχοντες κανονισμοί FCC και παγκόσμιοι κανονισμοί έχουν ήδη καλύψει αυτές τις συχνότητες. Παρόλα αυτά, 180 επιστήμονες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν μια αναφορά τον Σεπτέμβριο του 2017 ζητώντας καθυστέρηση στην ανάπτυξη δικτύου 5G στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να μελετηθούν λεπτομερέστερα οι επιπτώσεις στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, θα ήταν ευπρόσδεκτα περισσότερα πειράματα που εξετάζουν ειδικά το 5G.

Συμπέρασμα

Οι ιστορίες τρόμου είναι αρκετά για δημοφιλής για πρωτοσέλιδα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μικρά κομμάτια δυνητικών αποδεικτικών στοιχείων συχνά εκτοξεύονται πολύ γρήγορα. Οι πιο δημοφιλείς ερευνητικές εργασίες σχετικά με το θέμα παρουσιάζουν σημαντικά λάθη. Πολλές μακροχρόνιες μελέτες υψηλής ποιότητας δεν βρίσκουν καμία σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου, μεταξύ άλλων, από το Δανικό Συμβούλιο Στρατηγικής Έρευνας, το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών της Ταϊβάν και το Υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων.

Τα επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων RF, ακόμη και από τα σημερινά πυκνά δίκτυα LTE, πέφτουν πολύ κάτω από τα ρυθμιστικά και επιστημονικά ελεγμένα ασφαλή όρια. Όλα τα smartphones πρέπει να αποδείξουν ότι δεν θα υπερβούν αυτά τα όρια, ακόμη και στα χειρότερα σενάρια, προτού να αρχίσουν να πωλούνται. Επιπλέον, τα επερχόμενα μήκη κύματος 5G και mmWave υπόκεινται ήδη στα ίδια επίπεδα προστασίας. Βάση αυτών, οι κανονισμοί των ΗΠΑ τέθηκαν σε ισχύ το 1990 και μια αναθεώρηση σίγουρα δεν θα μπορούσε να βλάψει κανέναν καθώς εμφανίζονται οι νέες τεχνολογίες.

Θέλω να τελειώσω λέγοντας τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι η έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων δεν είναι σημαντική ή πρέπει να αγνοείται εντελώς. Μπορούμε πάντα να ενημερωνόμαστε για να μάθουμε περισσότερα, όπως πώς η ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας επηρεάζει τη γονιμότητα ή αν υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τα παιδιά. Εάν υπάρχουν άγνωστοι κίνδυνοι, σίγουρα θέλουμε να μάθουμε γι ‘αυτούς.

Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχουν σήμερα στοιχεία, δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα που να δηλώνει ότι τα smartphones ή τα ραδιοσήματά τους δεν είναι ασφαλή για δημόσια χρήση. Αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι όλη αυτή η τεχνολογία είναι επικίνδυνη θα έπρεπε να ζητάει την κατάργηση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας όχι μόνο των κεραιών 5G. Αυτό βέβαια θα τον έκανε να μην έχει όχι μόνο ίντερνετ αλλά και σήμα στο κινητό του. Αντέχει κάποιος; 

ΠερισσότεραΕπίσημη πηγή του άρθρου αυτού είναι το TechFreaks

Ήρθε... για να την ακούσεις!

Share
Tweet
Pin
Share