Το Google+ θα τερματιστεί μετά την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων των χρηστών του

Το Google+ θα τερματιστεί μετά την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων των χρηστών του


Σε έναν κόσμο όπου φαίνεται να υπάρχει μια νέα παραβίαση δεδομένων κοινωνικών δικτύων κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με μια έκθεση της Wall Street Journal, μια σφάλμα λογισμικού στο Google+ μπορούσε να δώσει στους προγραμματιστές τρίτων εφαρμογών πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικά δεδομένα χρηστών της πλατφόρμας.

Μετά την δημοσίευση αυτής της έκθεσης, η Google ανήγγειλε ότι βρήκε την τρύπα ασφαλείας εν μέρει χάρη σε κάτι που η εταιρεία καλεί Project Strobe. Για να βεβαιωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν διαρρέει από το Google+, αυτή η νέα πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το απόρρητο του χρήστη και να περιορίζει την πρόσβαση των προγραμματιστών σε δεδομένα χρηστών στον ιστό και το Android.

Η πραγματική ανησυχία εδώ είναι ότι η Google έλαβε πληροφορίες για το σφάλμα ασφαλείας πριν από αρκετούς μήνες, αλλά απέτυχε να αποκαλύψει το θέμα λόγω «φόβων ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έλεγχο από κάποια ρυθμιστική αρχή και φυσικά ζημιά στη φήμη της εταιρίας».

Σύμφωνα με το WSJ, αυτό το θέμα ευπάθειας υπήρχε από το 2015 έως το Μάρτιο του 2018. Ευτυχώς, σύμφωνα με την Google, κανένας προγραμματιστής δεν γνώριζε το σφάλμα, δεν καταχράστηκε το API του Google+ ή είχε καταχραστεί ιδιωτικά δεδομένα από τα προφίλ των χρηστών.

Μία από τις αλλαγές που κάνει η Google για να βοηθήσει τους χρήστες να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα τους είναι ένα πλαίσιο διαλόγου πληρέστερης άδειας. Πλέον αντί να υπάρχει απλά ένα κύριο κουμπί «Allow» που δίνει πρόσβαση τρίτων σε διάφορα αντικείμενα, το νέο πλαίσιο δικαιωμάτων θα είναι λεπτομερέστερο, θα διευκρινίζει λεπτομερώς κάθε τύπο δεδομένων και θα παρέχει στους χρήστες η δυνατότητα να επιτρέπεται ή να αρνείται για κάθε λεπτομέρεια των στοιχείων τους.

Η Google κάνει επίσης κάποιες αλλαγές στο API του Gmail και περιορίζει τις εφαρμογές Android που ζητούν να λάβουν τα αρχεία καταγραφής κλήσεων και τα δικαιώματα SMS. Τώρα, μόνο οι εφαρμογές που ταιριάζουν σε μια συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δικαιώματα.

Λόγω όλων αυτών, η Google ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το Google+ για τους χρήστες. Η εταιρία δηλώνει ότι δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει «ένα επιτυχημένο προϊόν Google+ που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών.» Οι υπηρεσίες που χρησιμοποιεί ο χρήστης της πλατφόρμας θα τερματιστούν τους επόμενους 10 μήνες.

ΠερισσότεραΕπίσημη πηγή

Ήρθε... για να την ακούσεις!

Share
Tweet
Pin
Share
+1